Hypon reaktio: Rakentamisen alakulo jatkuu vielä ensi vuoteen
”Kohoava työttömyys askarruttaa kuluttajia vielä tovin, mutta konkurssien määrä on jo kääntynyt varovaiseen laskuun vuoden takaisesta. Vaikka palkkasummat ovat laskeneet etenkin rakennusalalla, ollaan koko talouden palkkasummakehityksessä yhä vuodentakaisella tasolla. Voisi siis ajatella, että laskenut inflaatio ja painuvat korot kohottavat talouden kurssia jatkossa enemmän, kuin työmarkkinoiden takkuilussa menetetään”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
Epävarmuus leimaa kuluttajien päätöksentekoa, vaikka työtä riittää yhä useille ja talous on jo kääntynyt kasvupolulle.
Tilastokeskus julkaisi tuoreita työmarkkinatietoja. Kausitasoitettu työllisyysasteen trendi oli syyskuussa 76,5 prosenttia ja työttömyys 8,4 prosenttia, kun elokuussa oltiin niin ikään 76,5 prosentin työllisyys- ja 8,4 prosentin työttömyysasteessa.
Tilastokeskus julkaisi samalla tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli kesä–elokuussa noin 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset pysyivät edellisvuoden tasolla. Poikkeuksellisen heikossa suhdannetilanteessa uusimpaan asuntoaloitusten tilastotietoon täytyy suhtautua aiempaa suuremmalla varauksella.
”Myönnettyjen rakennuslupien määrä on tilastohistorian matalimmalla tasolla, ja asuntorakentaminen lepää suurelta osin ara-tuotannon varassa. Asuntoaloitukset ovat leikkaantuneet yli puolella korona-ajan huippuhetkistä, mutta ensi vuosi tuo jo toivoa asteittaisesta, joskin hitaasta elpymisestä. Kun inflaatio on taltutettu ja rakennuskustannusten nousu pysähtynyt, korjaa asuntojen kysynnän ja siten myös hintojen nousu rakennusalan tilannetta. Ensi vuonna aloitetaan todennäköisesti jo enemmän asuntohankkeita kuin tänä vuonna. Samalla käänne voi olla varsin hidas, kun vanhoja myyntivarastoja vielä puretaan ja rakennusyhtiöt laskeskelevat hankkeidensa kannattavuutta rakennuskustannusten, tonttihintojen ja toisaalta asuntojen myyntihintojen kautta. Tontteja on nyt tarjolla historiaan nähden runsaasti, mutta samalla tonttien hinnat joustavat alaspäin hyvin hitaasti, mikä hidastaa omalta osaltaan rakentamisen kannattavuuden paranemista”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.