Hypon reaktio: Rakentamisen äkkikäännös uhkaa sodan saattelemana
”Asuntorakentaminen on ollut korona-aikana ennätysvilkasta. Jo aloitetut hankkeet viedään tyypillisesti maaliin kunnialla, mikä lisää valmistuvien uudisasuntojen tarjontaa vielä ensi vuonnakin. Historiallisesti yli puolet uusista asunnoista valmistuu kasvukolmion kärkiin pk-seudulle, Tampereelle ja Turkuun. Sota on kuitenkin tuonut harmaita pilviä taivaalle, sillä se uhkaa laskea uusien hankkeiden aloituksia tänä vuonna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.
”Puutavaran ja energian hinnat ovat nousseet voimakkaasti, mikä heikentää hankkeiden kannattavuutta ja haittaa myös korjausrakentamista. Viime vuosina kansainväliset sijoittajat ovat toimineet merkittävinä uudistuotannon ajureina ja nyt asuntosijoittajien kysyntä laskee kohonneiden riskien myötä. Myös rahoitus uhkaa kiristyä kaikista riskipitoisimpien hankkeiden kohdalla, mikä voi heijastua etenkin pienemmän kassan omaavien rakennusyhtiöiden toimintaan”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen näkee.
Uusia asuntoaloituksia oli marras–tammikuussa 23 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset kasvoivat myös lähes 12 prosentilla. Tilastokeskus julkaisi samalla myös helmikuun 2022 työllisyystilastot. Kausitasoitettu työllisyysaste kipusi 74 prosenttiin ja työttömyys asettui 6,8 prosenttiin.
”Työpaikkoja on nyt avoinna ennätyspaljon, mikä parantaa työnhakijoiden asemaa palkkaneuvotteluissa ja uhkaa johtaa palkkainflaation kierteeseen sekä lakkoaaltoihin. UPM:n paperitehtaiden lisäksi opettajat, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja muut kuntatyöntekijät uhkaavat lakoilla, mikä on omiaan kohottamaan sodan synnyttämää inflaatiota. Samaan aikaan työllisyysaste on korkeimmillaan yli 30 vuoteen ja työttömyysaste on pudonnut lähes koronakriisiä edeltäneelle tasolleen. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että työntekijät ja työnantajat eivät kohtaa – toisten kädet täyttyvät töistä, kun toiset ovat olleet jo pitkän aikaa työttöminä. Sota synkistää työmarkkinoita etenkin Itä-Suomessa Venäjän-kaupan ja venäläismatkailun syöksykierteessä juuri kun palvelualoja runnelleesta koronakriisistä oltiin pääsemässä jollain tapaa jaloilleen”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.