Hypon reaktio: Mikä ihme vaivaa asuntojen vuokramarkkinaa?
”Vuokramarkkinat oireilevat yhä koronapandemian aiheuttamasta kysyntäkuopasta ja runsaan rakentamisen tuomasta tuotantopiikistä. Vuokrien nousu on hyytynyt, mutta vuokrien pitäisi nyt laskea selvemmin. Ja osin ne laskevatkin. Uudet tavalliset vuokrat ovat laskussa – nyt vaihtamalla paranee, sillä vanhat vuokrasopimukset nousevat monella, etenkin ARA-asunnoissa nousu on vääjäämätöntä yleisen inflaation mukana”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa.
Tilastokeskus kertoi asuntojen vuokrien nousseen tammi-maaliskuussa 0,7 prosenttia viime vuodesta. Pk-seudulla vuokrat nousivat 0,5% ja muualla maassa 0,8%. Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat pk-seudulla 0,2 ja muualla maassa 0,7 prosenttia.
”Hyvä huomata, että Tilastokeskuksen vuokratilastot ovat harmillisen puutteellisia. Vuokratilastot perustuvat asumistukitietoihin ja isojen vuokratalojen hintoihin, joten suuri osa todellisista vuokramuutoksista jää piiloon. Kaikkein parhaimpien vuokralaisten hinnat halutuimmilla alueilla ovatkin laskeneet nykyisessä markkinatilanteessa virallisia tilastoja enemmän. Tavalliset vuokrat kehittyvätkin heikommin kuin tuetut vuokrat. Vuokramarkkinan pidempiaikainen rakoilu näkyy nyt myös asuntojen myyntimarkkinassa – ennen yksiöt kävivät kaupaksi parhaiten, mutta nyt suuremmat asunnot kiinnostavat. Vastoin yleistä luuloa, opiskelijat ovat kyllä kiinnostuneet pk-seudusta – pienituloisimpina he ovatkin voittaneet asuntomarkkinoilla palvelualojen työntekijöiden jäätyä edullisemmille asuinalueille. Pandemian jäljiltä palvelualat eivät nimittäin ole vielä toipuneet ja turismi-, tapahtuma- ja kulttuuripainotteinen pääkaupunkiseutu toipuu vasta viiveellä. Ylituotannosta tai vääristä asunnoista on kuitenkin turha puhua – tilanne voi korjaantua yllättävänkin nopeasti. Hyvä myös muistaa, että mikään ei estä rakennuttajaa tekemästä taloa täyteen suuria etätyötiloilla varustettuja asuntoja. Asuntomarkkinoiden hyvä tilanne takaa myös sen, ettei meillä inflaatio pääse leviämään energiasta ja ruuan hinnasta asumiseen samalla tavalla kuin on käynyt USA:ssa. Suomen asuntomarkkinoiden vakaus on valttia.”, Brotherus arvioi.