Hypon reaktio: Hiipuvat hinnat kertovat taantuvasta taloudesta
”Kuluttajahintojen nousu pysähtyi Suomessa oikeastaan jo kesällä, ja nykyiset inflaatioluvut kertovat vielä osaltaan viime vuoden lopun ja talven hintakiidosta. Ennakollinen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi on painunut Suomen osalta jo lähelle tavoiteltua kahden prosentin tasoa ensi kertaa sitten syksyn 2021. Keskuspankin ohjauskorko on nyt Suomen näkökulmasta liian korkea, minkä vuoksi olemme jo taantumassa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat lokakuussa 4,9 prosenttia, kun syyskuussa hinnat nousivat 5,5 prosentilla. Asuinkustannukset nousivat 6,7 prosenttia, mikä selittyy etenkin korkokustannusten nousulla. Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen alaerä, ja ne muodostavat noin neljäsosan kokonaisindeksistä. Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta laski lokakuussa 2,9 prosenttiin, kun Suomen osalta vastaava yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi putosi 2,4 prosenttiin.
”Saatamme nähdä tulevina kuukausina myös hintojen laskua, kun korontarkistukset syövät entisestään kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia ja rakennusalan hankaluudet alkavat näkyä selvemmin talouskasvussa ja työmarkkinoilla. Laajamittaisempi deflaatio, eli hintojen lasku vuosimuutoksella arvoituna, vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä talouden toipuessa hetken lamaannuksesta ensi vuoden aikana. Hintojen lasku kohentaakin samalla kuluttajien ostovoimaa, kun palkat paranevat ensi vuonna inflaatiota enemmän. Työttömyyden kasvun vaara on ilmeinen rakennusalalla ja teollisuudessa, mutta palvelualat saattavat päästä pälkähästä säikähdyksellä. Talouden tila on varsin tunnusteleva ja hiipuvan inflaation viesti tuo nyt toiselle toivoa, mutta toiselle toivottomuutta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen summaa.