Hypon reaktio: Asuntolainojen korot käänsivät kuluttajahintaindeksin nousuun
”Tuoreet hintatiedot kertovat asuntolainojen korkomenojen liki nelinkertaistuneen vuoden takaisesta, jolloin 12 kuukauden euribor oli nykyisen reilun neljän sijasta hieman yhden prosentin yläpuolella. Korkojen kehitys selittääkin yksin yli 2 prosenttiyksikköä heinäkuun inflaatiosta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat heinäkuussa 6,5 prosenttia, kun kesäkuussa hinnat nousivat 6,3 prosentilla. Asuinkustannukset nousivat 10,7 prosenttia, mikä selittyy etenkin korkokustannusten nousulla ja yhä viime vuotta kalliimmilla sähkölaskuilla. Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen alaerä, ja ne muodostavat noin neljäsosan kokonaisindeksistä. Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta ylsi heinäkuussa 5,3 prosenttiin, kun kesäkuussa oltiin 5,5 prosentissa.
”Vaikka sähkölaskut ovat yhä suuremmat kuin vuosi sitten, laski sähkön hinta talven huipuistaan yhtäjaksoisesti koko kevään. Vaikutus näkyy vuosi-inflaatiossa kunnolla vasta määräaikaisten sähkösopimusten päättyessä. Myös nestemäisten lämmityspolttoaineiden halpeneminen ja asuntojen hintojen lasku vaikuttaa inflaatioon laskevasti. Kerrostaloasuntojen reaalihinnat ovat laskeneet kevään 2021 huipuiltaan peräti yli 18 prosenttia koko maassa ja noin 20 prosenttia pääkaupunkiseudulla. Kun kustannukset nousevat yleisesti, sukeltavat asuntojen hinnat suhteellisesti katsottuna. Oman kodin hankinta on nyt inflaatio- ja palkkakehitys huomioiden huokeinta sitten finanssikriisin ja mahdollisuus oman kodin löytämiselle on historiallisen hyvä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.