Hypon reaktio: Asuntokauppoja solmitaan runsaan tarjonnan tukemana

”Asuntokauppa kävi helmikuussa vilkkaammin kuin kahtena edellisvuonna. Korkotason lasku on vilkastuttanut kaupan tahtia, mutta kauppa käy yhä hitaammin, kuin aikana, jolloin korot olivat nykyistä alempana. Vanhojen osakeasuntojen osalta kauppa käykin jo kohtuullisen mallikkaasti, kun huomioidaan kuluttajia askarruttava poikkeuksellisen laaja globaali epävarmuus ja alati heikkenevät kotoiset työttömyysluvut”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
Vielä kolme vuotta sitten vuosi aloitettiin negatiivisten euriborien vallitessa, ilman tietoa Venäjän hyökkäyksen alkamisesta.
Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen helmikuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 1,4 prosenttia, kun koko maassa hinnat laskivat niin ikään 1,4 prosentilla. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen kasvaneen noin 34 prosentilla vuoden takaisesta. Vuodentakaiset marras–joulukuun vertailuluvut olivat toteutetun varainsiirtoveromuutoksen vuoksi epätavallisen korkeita, kun ensiasunnon ostajat valtasivat lainatiskit ennen vuodenvaihdetta 2023–2024. Kun kauppoja siirtyi loppuvuoteen, oli vuodentakainen alkuvuosi vastaavasti heikompi, jolloin tuoreimpien tietojen arvioinnissa tulee katsoa myös aiempien vuosien kauppamääriä.
Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari kohosi maaliskuussa saldolukuun -8,2, kun saldoluku oli helmikuussa -9,0. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit.
”Kun koronakriisi synnytti asuntokauppaan noin puolentoista vuoden kuuman jakson loppuvuodesta 2020 alkaen, laahasi asuntokauppa vastaavan ajan loppuvuodesta 2022 aina viime vuoden alkupuolelle asti. Nyt nähty asuntokaupan elpyminen kertoo samaan aikaan kasvaneista muuttohaluista, mutta vaisu hintakehitys kielii vielä runsaasta myytävien kohteiden määrästä. Tilastot kertovat kaupan kasvaneen kahden vuoden takaiseen verraten voimakkaimmin Espoossa, Oulussa ja Helsingissä, kun taas väestönkasvussaan maan sisäisen muuttoliikkeen sijaan vahvemmin maahanmuuttoon nojaavalla Vantaalla kauppamäärät laahaavat yhä parin vuoden takaisella tasolla ja peräti puolet alempana kuin ennen koronakriisiä. Kasvava työttömyys määrittää yhä kuluttajien luottamusta, mutta asunnonostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa jo viime kesästä alkaen. Toisin kuin kuluttajilla, on yritysten luottamus rakennusalaa lukuun ottamatta likipitäen koronakriisiä edeltäneellä tasolla, mikä kielii asteittain kohenevasta suhdanteesta ja kohtalaisista kasvuodotuksista”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.