HYPON ASUNTONEUVOLA JA ASUNTOLAINAAJAN ABC
Hypon reaktiot ajankohtaiseen talouskehitykseen sekä kysymykset ja vastaukset, joilla lainanhakija pääsee liikkeelle
Asuntoneuvola-blogi
”Asuntokaupan piristyminen jatkui silmiinpistävänä, kun lokakuun kauppamäärät ylittivät välittäjätiedoissa paitsi viime vuoden myös vuoden 2022 lokakuun tason ja hintojen vuosimuutos kääntyi plussalle ensi kertaa sitten syksyn 2022. Vaikka uudiskohteita on rutkasti tarjolla, on aiemmin uudiskohteisiin uskaltautuneista ostajista tullut turvallisuushakuisia, mikä näkyy nyt vanhojen osakeasuntojen kaupan kasvuna”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Työmarkkinoiden tunnelmat ovat viileät, kun palkkaneuvotteluja käydään työttömyyden kohotessa ja työllisyysasteen heikentyessä. Työllisten lukumäärä on tosin vielä pysytellyt melko korkealla vilkkaan maahanmuuton ansiosta. Samalla työvoiman ulkopuolelle jäävien ja pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa. Heikon kehityksen odotetaan hiljalleen tasaantuvan, mutta käänne parempaan koittaa vasta ensi vuoden kuluessa”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Kun asuntokauppa on jo lähtenyt elpymään vanhoissa osakeasunnoissa, on omakotitalojen kauppamäärissä jääty yhä viime vuotta alemmas. Kauppa käy vuositasolla liki puolet hitaammin kuin vuoden 2021 huippuhetkillä ja on koko 2000-luvun matalimmalla tasollaan. Tämä on vuodesta 2005 alkavan tilastoinnin heikoin kauppavuosi omakotitaloille”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen laskee.
”Rakentaminen on yhä syväjäässä, kun rakennuslupakehitys on ennätyksellisen heikkoa ja myymättömiä uudisasuntoja riittää runsaasti. Positiivisia ensimerkkejäkin on kuitenkin ilmassa, kun asuntokauppa elpyy ja korot laskevat. Vaikka asuntoaloituksissa on jo nähty pientä nousuväreilyä, pääsee asuntorakentaminen käynnistymään varovaisesti vasta ensi vuoden aikana”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Kun asuntolainojen korot ovat tähän asti näkyneet inflaatiossa nostavasti, painui lainakannan keskikoron muutos nollan tuntumaan, ja jatkossa lainakorot laskevat asuntovelallisten inflaatiota. Lainakorot ovat viimeksi laskeneet inflaatiota huhtikuussa 2022. Suomen taloudesta saa kuitenkin parhaan kuvan katsomalla inflaatiota, josta on puhdistettu pois arvonlisäverokannan korotuksen vaikutus”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.
”Yhdysvaltain presidentiksi näillä näkymin nousevan Donald Trumpin valinta voi hieman hidastaa asuntolainakorkojen laskua ja asuntomarkkinoiden elpymisen vauhtia Suomessa. Suomalaisen asuntovelallisen kannalta mahdolliset vaikutukset liittyvät paitsi kansainväliseen kauppaan, talouskasvuun ja inflaatioon, myös valuuttakurssien kehitykseen”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Keväällä käynnistynyt asuntokaupan kasvu jatkui syyskuussa, kun laskeva korkokehitys ja alhainen inflaatio kohensivat edelleen kuluttajien omaa taloutta. Aiemmin asunnon ostoa harkinneet ovat saattaneet havaita hinnoissakin jo varovaista nousua vuoden aikana. Runsas tarjonta ja parin vuoden takaista korkeampi korkotaso jarruttavat vielä hetken hintakäännettä pk-seudulla, jossa myös asunnot ovat muuta maata pienempiä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Kuluttajat ovat yhä varovaisia ostoaikeissaan, mutta asunnonostoaikeet ovat kaikesta huolimatta kohonneet, kun laskevat korot ja odotukset asuntojen hintojen nousukäänteestä ovat jo alkaneet houkutella oman kodin etsijöitä. Ostoaikeet ovat kohonneet selvimmin 30–49-vuotiaiden ja toiseksi eniten 18–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Myös yrittäjät ja ylemmät toimihenkilöt erottuvat muita korkeammilla ostoaikeillaan”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Kohoava työttömyys askarruttaa kuluttajia vielä tovin, mutta konkurssien määrä on jo kääntynyt varovaiseen laskuun vuoden takaisesta. Vaikka palkkasummat ovat laskeneet etenkin rakennusalalla, ollaan koko talouden palkkasummakehityksessä yhä vuodentakaisella tasolla. Voisi siis ajatella, että laskenut inflaatio ja painuvat korot kohottavat talouden kurssia jatkossa enemmän, kuin työmarkkinoiden takkuilussa menetetään”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Kuluttajien asunnonostoaikeet kohosivat vain hieman syyskuussa, kun Euroopan keskuspankin päätös ohjauskorkojen laskujen jatkumisesta kantautui kuluttajien korviin vasta aivan kyselytutkimuksen toteutuksen loppuvaiheessa. Luottamuksen ja investointiaikeiden vahvempi elpyminen vaatii vielä käänteen parempaan työmarkkinoilla, mitä joudumme odottamaan aina ensi vuoteen asti”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Suomen inflaatioluku oli elokuussa yhä yksi euroalueen matalimmista ja kuluttajien ostovoima kohenee nyt paitsi palkkojen nousun, myös matalalla majailevan inflaation ansiosta. Vaikka inflaatio hieman kohoaakin syksyn tullen, on nyt erityisen tärkeää nähdä lukujen taakse. Kun arvonlisäveron korotus kiristää kukkaronnyörejä, tuo korkojen lasku samalla piristysruiskeen Suomen ja suomalaisten talouteen”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Euroopan keskuspankin neuvosto viesti odotetusti ohjauskoron laskusta 0,25 prosenttiyksiköllä. Samalla keskuspankki ei kuitenkaan halunnut vielä sitoa käsiään tulevien koronlaskujen osalta, vaan ilmoitti tekevänsä päätökset jatkossakin kokouskohtaisesti. Markkinoiden odotukset tulevista koronlaskuista ovat kuitenkin kasvaneet, kun euroalueen inflaatio on pudonnut lähelle kahden prosentin tavoitetasoa. Koronlaskujen odotetaan alkavan ensi viikolla myös Yhdysvalloissa”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Asuntokauppa kasvoi heinäkuussa jo hyvin selkeästi, ja touko–heinäkuun kauppaluvut kertovat kokonaisuudessaan varovaisesta piristymisestä. Kauppa kyntää kuitenkin yhä noin viidenneksen alempana, kuin ennen koronakriisiä. Osakeasuntojen ja omakotitalojen alkuvuoden kaupasta jäi toteutumatta yli 10 000 kauppaa vuoden 2019 vastaavaan verrattuna. Myyntiajat ovat yhä pitkiä, vaikka tuoreet kauppaluvut kertovat jo selvästä kasvusta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen laskee.
”Kuluttajien tunnelmat jatkuivat vaisuina elokuussakin, mutta vaikein luottamuspula näyttäisi nyt selätetyltä. Vaikka euriborkorot ovat jo laskeneet tuntuvasti ja ennakoivat nykyisellään tulevia ohjauskoron laskuja, näyttää kuitenkin siltä, että asuntokauppoja suunnittelevien kuluttajien mieltä piristää vasta EKP:n korkokokouksen varsinainen päätös ohjauskorkojen laskusta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
”Omakotitalojen kauppaa tukevat loppuvuonna paitsi laskevat korot, myös laskeneet hinnat ja painuvat asuinkustannukset. Sähkön hinnan lasku tukee omakotiasujia, mutta omakotitalojen kaupan käynnistyminen antaa vielä odottaa itseään. Kun vanhojen osakeasuntojen kaupat kääntyivät keväällä varovaiseen kasvuun, vaikuttaisi siltä, että omakotitalojen kauppa käynnistyy vasta pidemmällä viiveellä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.
”Työmarkkinoiden syksy viilenee etuajassa, kun työttömyys on ollut kasvussa ja työllisyysaste laskussa. Työtä tehdään nyt tuntimääräisesti viime vuotta vähemmän niin teollisuudessa, rakennusalalla kuin palveluissakin. Työmarkkinat kulkevat väärään suuntaan, mutta työllisyysaste pyristelee silti vielä koronakriisin alun tasolla. Kasvukäänteen koittaessa työvoimapula voi palata kahta kauheampana, sillä osa työvoimasta tuskin palaa käden käänteessä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.
”Suomen inflaatioluku oli heinäkuussa koko euroalueen matalin, mikä kielii heikosta kasvusta ja kohoavasta työttömyydestä. Asumisen deflaatio jatkuu vielä toistaiseksi, kun energiahinnat ja asunnon huolto- ja korjauskustannukset ovat jatkaneet laskuaan vuoden takaisesta. Sekä inflaatio että talouskasvu laahaavat nyt toivottua alempana, ja samalla tulevan syksyn lukuja tulee tulkita aiempaa tarkkasilmäisemmin”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen tähdentää.
”Suomalaiset asuntovelalliset ovat kärsineet muuta euroaluetta enemmän kohonneesta korkotasosta, mutta tuore korkopäätös tuo viimein valoa suomalaisillekin ensi kertaa sitten heinäkuussa 2022 käynnistyneen korkojen nostosyklin, joka jatkui kymmenen noston voimin aina syyskuulle 2023 asti. Euroopan keskuspankin neuvosto tiedotti laskevansa ohjauskorkojaan odotetusti 0,25 prosenttiyksiköllä, mutta joutuu myös etenemään tulevissa laskuissaan varovaisesti”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Asuntojen kauppamäärä kasvoi välittäjien kautta tehdyissä kaupoissa ensi kertaa sitten tammikuun 2022, jos jätämme laskuista ensiasunnon ostajien luoman äkillisen kasvupiikin viime vuoden lopulla. Varainsiirtoverokantojen lasku alkaa hiljalleen näkyä kaupassa, mutta samalla vaisuksi jäänyt taso kertoo vielä kuluttajien epävarmuudesta. Ensi viikon keskuspankin korkokokousta odotetaan nyt kuumeisesti myös loppuvuodesta annettavan viestin osalta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen korostaa.
”Kun pk-seudun kuluttajista yli 12 prosenttia harkitsi toukokuussa asunnon ostoa seuraavan vuoden aikana, oli vastaava osuus koko maassa 11 prosenttia. Erot aikeissa ovat kuitenkin yhä selvät viimeisen vuoden lukujen valossa myös sosioekonomisten ryhmien välillä, kun yrittäjillä ja ylemmillä toimihenkilöillä aikeita on ollut keskimäärin enemmän kuin palkansaajilla tai opiskelijoilla”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.