Hypon reaktio: Ensimmäiset tiedot sodan vaikutuksesta Suomen talouteen osin ristiriitaisia
”Kuluttajaluottamus romahti maaliskuussa Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan seurauksena. Huonompia lukemia on nähty vain muutaman kerran Suomen historiassa. Kuluttajien odotukset etenkin Suomen taloudesta ovat äärisynkät, jotka ovat mittaushistorian toiseksi synkimmät finanssikriisin 2008 pohjakuukauden jälkeen. Myös oman talouden odotukset laskivat, mutta maltillisemmin, työttömyyttä ei myöskään juuri pelätä. Kenties kuluttajien tunnelma on tarpeettoman synkkä Suomen talouden osalta sotauutisten keskellä. Kuluttajien äärisynkkä tunnelma eroaa myös yritysten ja sijoittajien selvästi lievemmästä tulkinnasta talouskehitykselle. Osakemarkkinat ovat laskeneet vain maltillisesti Suomessa toimivien yritysten osalta ja tuoreet yrityskyselyt euroalueelta sekä kotimaasta kertovat ennemminkin talouskasvun hiipumisesta kuin taantumasta”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.
Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari laski maaliskuussa saldolukuun -10,5, kun se oli helmikuussa 0,5. Samalla Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti yritysten luottamusmittarit.
”Hyökkäys heijastui myös elinkeinoelämän luottamukseen maaliskuussa, mutta pudotus oli kuitenkin kuluttajien luottamusta laimeampi. Rakennusyritysten luottamus notkahti helmikuusta, mutta pysyi synkän sodankin keskellä tilanteeseen nähden kelvollisena. Myös palvelualojen näkymät heikkenivät helmikuusta, mutta pudotus olisi voinut olla suurempikin. Myöskään tuoreet tiedot euroalueen ostopäälliköiden ilmoittamista uusista tilauksista eivät ennusta voimakasta taantumaa euroalueelle, sillä teollisuuden ja palveluiden indeksit laskivat vain lievästi Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Päätoimialojen osalta yritystunnelma on kuitenkin pitkän aikavälin keskiarvoa parempi. Aiempien tietojen ja tuoreiden mittarien mukaan talouskasvu kyllä viilenee viime vuoden 3,5 prosentin noususta, mutta tällä hetkellä kuluvan vuoden kasvuodotusta voi yhä pitää liki 2 prosentin tietämillä. Sodan pitkittyminen voi toki synkentää näkymiä, mutta toistaiseksi ei kuitenkaan voida vielä puhua mistään talouden syöksykierteestä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen näkee.