Eihän vakuutesi katoa bittiavaruuteen – sähköiset pantti- ja asunto-osakekirjat kannattaa tarkistaa

Tietoyhteiskunnasta tutuksi tulleet digiloikat tarkoittavat asioiden sähköistä käsittelyä, joka on usein nopeaa ja tehokasta. Usein se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että kansalaisten on syytä pitää huolta omasta edustaan – varmuuden vuoksi.
Kesäkuusta alkaen uusista kiinteistökiinnityksistä annetaan panttikirjoja vain sähköisessä muodossa. Pankkien hallussa olevat paperiset panttikirjat muutetaan sähköisiksi ensi syksynä. Suururakka on valtava, mutta vielä työläämpää tulee, kun asunto-osakeyhtiöiden osakekirjat muutetaan bittimuotoon.
Hankkeet ovat niin isoja, että asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen omistajien on syytä olla hereillä.
Suomalaisiin kiinteistöihin vahvistettujen kiinnitysten ja niistä todistukseksi annettujen panttikirjojen määrä on massiivisen suuri. Niitä on aikojen kuluessa vahvistettu mitä moninaisimpiin kohteisiin. Osa on kiinteistönomistajien hallussa, mutta iso osa lainojen vakuuksina pankeissa. Ja kaikki panttikirjoja koskevat tiedot eivät ehkä kaikilta osin ole ihan ajantasaisina pankkien järjestelmissä.
Digiloikkaa työstetään parhaillaan pankeissa ja Maanmittauslaitoksessa. Pankkien hallussa lainojen vakuuksina olevien panttikirjojen muutos tehdään pankkikohtaisesti, mutta yhdellä kertaa isona massa-ajona syys–lokakuussa. Hanke tuo tietoyhteiskunnan ja digitalisaation osaksi asumisen rahoittamista ja lähemmäksi tavallista asuntolainaajaa.
H-hetkeen valmistaudutaan toki huolellisesti, mutta manuaalisilta korjauksilta ei voida mitenkään välttyä. Jokaisen kiinteistönomistajan intressissä on varmistaa, että massamuunnon jälkeen kiinteistötietojärjestelmässä on oman kiinteistön osalta oikeat tiedot siitä, missä panttikirjat ovat vakuutena. Asian voi varmistaa massamuunnon jälkeen loppusyksystä tilaamalla omaa kiinteistöä koskevan rasitustodistuksen.
Lopputulos on positiivinen kaikkien osapuolten kannalta, kun kiinteistökauppoihin ja niiden rahoittamiseen liittyvä paperien määrä vähenee. Vielä suurempi digiloikka tulee asunto-osakeyhtiöiden osakekirjojen muuttumisesta sähköisiksi. Hanke on alkumetreillään, mutta jo käynnissä. Panttikirjojen kanssa on nyt tuhannen taalan paikka kerätä oppia ja kokemusta vielä moninaisempaa ja kirjavampaa asunto-osakekannan digimuunnosta ajatellen.
Nyt on korkea aika kaiva kaappien kätköistä panttikirjat ja asunto-osakkeiden osakekirjat, jos ja kun sellaisia suomalaisten kotivarastoista löytyy. Kaikki eivät suinkaan ole vakuuksina pankeissa.
Kiinteistön omistajien tulee huolehtia omassa hallussaan olevat panttikirjat itse sähköiseen muotoon. Vanhoja kirjallisia panttikirjoja ei voi enää vuodesta 2020 käyttää uuden luoton vakuutena.
Asunto-osakkeiden omistajilla on vielä hyvin aikaa varmistaa, että omaa omistusta koskevat tiedot ovat ajantasaisina ja oikein isännöitsijän pitämässä osakerekisterissä.
Hypon Elli
Kirjoittaja on Hypon varatoimitusjohtaja

Subscribe
Notify of

23 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments
Kalevi alkio
2 years ago

Hei. Kysyisin miten pitää toimia meillä on as osakekirjat teillä säilytyksessä ja saatetaan kohta niitä tarvita.

Nalke W.
7 years ago

En voi ymmärtää miksi yli 100 vuotta ollut käytäntö huoneistojen osakekirjoista siirretään digitaaliseksi. Tavallinen ihminen tekee elämässään ehkä 3 as.osakekauppaa. Se mikä pännii on jos tästä digitaalimuodosta aiheutuu kustannuksia nyt ja vuosittaisena ”säilytysmaksuina”. Pankit ja muut tahot rahastavat jo nyt törkeästi kaikesta mahdollisesta!!

Valojuna
7 years ago

Taitaa tulla taivaalle uusia tähtiä kun nämä pantit vaihtaa omistajia eniten tarjoajille valon nopeudella kaapelista , sateliittiin ja takaisin ees taa , seuraavaksi pitää muuttaa mummot ja papat biteiksi kun pankkiin tulo kestää valovuoden näihin verraten , laittakaa nämä konttorit auki yö aikaan niin pääsen seurustelemaan niistä sijoituskuvioista iltakylvyn jälkeen. Alkaa tuntua oma velaton talo ainoalta varmalta yösijalta.

Ari Kauranen
7 years ago

Onko näillä paperisilla panttikirjoilla nytkään käytännön merkitystä? Minä ostin mökin tuossa pari vuotta sitten. Panttikirjat, siis aikaisemman omistajan, oli aluksi kadoksissa, jotka sitten löytyivät. Mutta mitä merkitystä niillä on, aikaisemmin niiden arvon on voinut määrittää itse papereihin, mikäli olen ymmärtänyt oikein. Niillä panttipapereilla ei ole sen arvon mukaista kiinnitysarvoa ollut aikoihin.

Ari Pauna
7 years ago

Kiitos kommentistasi ”Kari Hypon jäsen”; Hypossa toimitusjohtaja kantaa vastuuta ja kertoo negatiiviset asiat niin talon sisällä kuin ulkopuolella. Toisekseen Hypo on myös Brotheruksen Juhanaa lainatakseni ”pankkialan JYP”. Kovan luokan perinteikäs kasvattajaseura, jonka kasvattamina toiset pelaajat nousevat ansiokkaasti vieläkin kovempiin liigoihin. Tästä hyvänä esimerkkinä Hypon Elli. Toiset taas löytävät itsensä syystä tai toisesta ”alemmista divareista” ja kolmannet siirtyvät puolestaan katsomoon joko täysin palvelleina tai muusta syystä. Mitä tulee huippuosaamisen säilymiseen ja kehittymiseen, niin eiköhän sen suunnasta päätä uudet ja vanhat asiakkaat, S&P, Finanssivalvonta ja meidän rahoittajat – yhdessä. Ilman osaamista ei nimittäin synny kasvua ja kun kasvu on 10 kertaa enemmän kuin markkinoiden kasvu, niin eiköhän osaamisemme ole pikemminkin kasvussa kuin laskussa. Hyvää alkukesää. Ole siis huoleti Kari ja ota nimelläsi yhteyttä niin tavataan kasvotusten. Vastaan mielelläni huoliisi. Hypo A

Elli
7 years ago

Ikävä kuulla Aimo, että jouduit itse pyytämään osakekirjaasi. Tarjoamme lainansa maksaneille asiakkaille vakuusasiakirjojen säilytystä tai palautamme me. Jostain syystä tämä on kohdallasi kestänyt niin kauan, että olet joutunut itse tarttumaan asiaan. Pahoittelut tapahtuneesta.

Aimo Hyvärinen
7 years ago

Ihan itse piti vaatia Hypolta maksetun asuntolainan osakekirjoja takaisin. Eikös se jotenkin kuuluisi hyviin tapoihin pankin hoitaa asia automaattisesti lainapakettiin kuuluvana palveluna?

Elli
7 years ago

Kiitos, hyvä käytännön kysymys jälleen. Rasitustodistukselta vahvistetun kiinnityksen tieto ei poistu, mutta muutaman vuoden päästä paperinen panttikirja lakkaa kelpaamasta lainan vakuudeksi. Jos sitä siis haluaa käyttää, on muunto tehtävä.

4 Urho
7 years ago

Säilyyykö merkintä rasitustodistuksella jos panttikijaa ei muuteta sähköiseksi?

Juha Lappalainen, ylläpitäjä
7 years ago

Muistakaa pysyä asiassa, kun kommentoitte tällä palstalla kirjoituksia. Parhaiten palstatilaa saavat kommentit, jotka kirjoitetaan omalla nimellä.

Kari Hypon jäsen
7 years ago

Jackille vastauksena:
Ellin blogi on ajankohtainen ja parasta Hypoblogia aikoihin – ei pelkkää negaatiota/klikkien toivoa. Ellissä Hypo menettää todellisen osaajan, jälleen yksi huippu pois lähteneiden Hypon huippuosaajien katkeamattomassa sarjassa viimeisen vuoden jaksolta.

Jack Donald Duck
7 years ago

Ellin vakuuttavuus haihtuu britti avaruuteen exEllin raameissa😁😁😁

-Elli
7 years ago

Hyvä ja tärkeä kysymys, kiitos. Maanmittauslaitokselle voi tehdä hakemuksen omassa hallussaan olevien panttikirjojen muuttamiseksi sähköiseen muotoon. Maanmittauslaitoksen sivuilla on tätä varten oma hakemuslomakkeensa.

Kati
7 years ago

Odotan myös vastausta edelliseen kysymykseen!

Paavo Lindström
7 years ago

Minulla on kotona kaksi panttikirjaa. Miten saan ne sähköiseen muotoon?

entässittenkun
7 years ago

Vaikka asiakirjojen sähköinen säilytys onkin nykyaikaa, kannattaa säilyttää paperisetkin versiot. Aina ei välttämättä
toimi sähköiset rekisterit.

-Elli
7 years ago

Asunto-osakkeiden osakekirjojen osalta ei vielä ole kiire. Panttikirjojen osalta rekisteriratkaisut yms. ovat jo olemassa. Kesäkuusta alkaen Maanmittauslaitos vahvistaa vain sähköisessä muodossa olevia panttikirjoja. Pankkien hallussa olevien paperisten panttikirjojen massamuunto on edessä syys-lokakuussa.

pidetään kiirettä
7 years ago

Kiire muuttaa osakekirjat sähköiseen muotoon jonka rekisteri on vielä suunnitteluasteella?

-Elli
7 years ago

Kiitos kommenteista. Sähköisiin panttikirjoihin kirjataan tieto haltijasta, joten hyvä tsekata syksyllä kenen haltuun on kirjattu. Ja onko kirjaus aiheellinen? Miksi antaa olla panttikirja pankin hallussa olevaksi, jos on lainat on jo maksettu? Panttikirjojen massamuunnosta voi tulla suoriakin kustannuksia niille asiakkaille, joiden panttikirjat ovat pankkien hallussa tai säilytyksessä, mutteivät enää vakuuksina. Massamuunto on pankkien kannalta tehokkain tapa hoitaa tämä lakiin perustuva digiloikka ja suorat kustannukset tulevat lähtökohtaisesti pankkien kannettavaksi. Digitaalisten panttikirjojen tiedot säilyvät kiinteistötietojärjestelmässä ja sinne kirjataan myös tieto siitä, kenen ”hallussa” ne ovat. Pääsääntöisesti tietenkin haltija on velkoja, jolle sähköinen panttikirja on annettu vakuudeksi tai kiinteistönomistaja itse. Kiinteistöjen omistajatiedot ovat jo pitkään olleet sähköisessä muodossaan lainhuutorekisterissä. Asunto-osakkeiden osakekirjojen muuttuessa tulevaisuudessa sähköisiksi, tulee niidenkin tiedot kirjatuiksi sähköiseen rekisteriin, joka on kuitenkin vielä suunnitteluasteella. Ei tässä pantti- ja osakekirjojen muunnossa mitään pääoman likvidaatiota kuitenkaan ole tapahtumassa. Kaikkien etu, että hoidetaan nämä hankkeet kunnialla maaliin ja päästään papereista eroon.

Vanhassavaraparempi
7 years ago

Miten tulevaisuudessa säilytetään digitaaliset panttikirjat ja kenen kustannuksella? Nykyäänkään ei tiedä missä paperit fyysisesti seilaavat, niin miten paljon bitit sitten kiertävät maailmaa. Pääoman likvidaatiota velallisen haitaksi vai hyödyksi?

Lasisilmäinen pankinjohtaja
7 years ago

Mihin nämä bittimuotoiset osakekirjat talletetaan….muistitikullekko?

Digivastustaja
7 years ago

Näistä sähköisistä kirjoista taitaa tulla kustannuksia. Pankit rahastavat jo nyt kaikenlaisilla maksuilla. Omistaminen ja asuminen muutenkin kallista. Vai miten tämä sähköistäminen rahoitetaan ja kuka tästä hyötyy eniten?

matti inha
7 years ago

Kiitoksia Elli valistavasta kirjoituksesta. Itselläkin on parissa pankissa panttikirjoja, mutta en pitkän pankkihistoriani takia tiedä mitä missäkin on, siis syksyllä tsekkaamaan.t matti inha