Basel IV on hyvä juttu koko pankkialalle – riskipainot ylös vaan, jotta kilpailu selkenee
Kaikki pohjoismaiset pankit eivät suinkaan vastusta Basel IV -uudistuksia, vaan kun uusi sääntely panee pankit paremmin samalle viivalle, kilpailutilanne selkenee. Siksi kansainvälisen pankkisääntelyn seuraava vaihe eli ns. Basel IV on hyvä juttu koko pankkialalle, erityisesti Suomessa, vaikka monesta suunnasta esitetäänkin kritiikkiä suunnitelmia kohtaan.
Olen useasti tuonut esille tarpeen korjata riskipainojen valuvikoja. Ei voi olla niin, että yhdellä pankilla on 1 prosentin riskipaino, kun taas toisella 35 prosenttia yhden ja saman asiakkaan tavallisessa asuntolainassa. Pankkien sisäisissä riskilaskelmissaan käyttämät IRBA-mallit ovat vääristäneet eurooppalaista pankkikilpailua jo yli 10 vuoden ajan ja ovat myös yksi erittäin iso osasyyllinen koko finanssialan kriisiytymiseen.
Isot, vanhat ja monimutkaiset toimijat ovat saaneet Suomessakin kohta kymmenen vuoden ajan ansaitsematonta etua laskennallisilla malleillaan. Sama asiakas muuntuu toisella pankissa riskisestä turvalliseksi – kyse on aikamoisesta silmänkääntötempusta! Ei kilpailua voi vääristää vastaavalla tavalla millään muulla toimialalla.
Itse olisin sitä mieltä, että IRBA-malleista pitäisi luopua kokonaan tai ainakin sillä varauksella, ettei niitä voida käyttää ainakaan ns. ryhmärakenteiden yhteydessä. IRBA ja ryhmärakenne -yhdistelmä on käytännössä kaksoisvivutusta. Huono juttu veronmaksajan ja markkinavakauden kannalta. Asuntolainojen riskipainojen alarajan pitäisi olla 15 prosenttia, jos suomalaiset lyhentävät lainojaan kuten tähän saakka. Jos lainojen lyhentyvyys laskee, niin riskipainoja pitää nostaa tästäkin tasosta ylemmäs kohti 20 prosenttia.
Riskipainojen nosto ei nosta asuntolainojen marginaaleja. Suomessa on lähes 300 pankkia, kun markkinakooltaan kaksi kertaa suuremmassa Ruotsissa vain 100 pankkia. Pankkien välinen pudotuspeli on alkanut Suomessa ja kilpailu pankkiasiakkaista pitää huolen siitä, etteivät marginaalit nouse, vaikka riskipainot nousisivat. Sillä on turha pelotella asiakkaita ja päättäjiä. Eivät marginaalit ole nousseet sen jälkeen, kun Fiva ilmoitti, että asuntolainojen riskipainoja tarkastellaan vuoden 2017 kesään mennessä. Päinvastoin. Lasku on vaan jatkunut. Kaupunkilaisen omistusasuntolainan ja omistusasunto-osakeyhtiön lainan marginaali on tällä hetkellä alimmillaan n. 0,50 prosentin tasolla. Vuosi sitten oltiin 0,75 prosentin tasolla.
Maakunnissa kyllä maksellaan toki enemmän, mutta se onkin kilpailun puutteesta johtuva juttu. Maakuntien pankkiasiakkaat maksavat käytännössä kisan kaupunkipankkiasiakkaiden sieluista. Tähän on tultu. Se on sitten erillisen blogin aihe.
Parempaan Asumiseen. Turvallisesti. Hypo A
Kirjoittaja on Hypon toimitusjohtaja