Hypon reaktio: Luottamus palautuu pätkittäin

”Kuluttajien asunnonostoaikeet kohosivat vain hieman syyskuussa, kun Euroopan keskuspankin päätös ohjauskorkojen laskujen jatkumisesta kantautui kuluttajien korviin vasta aivan kyselytutkimuksen toteutuksen loppuvaiheessa. Luottamuksen ja investointiaikeiden vahvempi elpyminen vaatii vielä käänteen parempaan työmarkkinoilla, mitä joudumme odottamaan aina ensi vuoteen asti”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari painui syyskuussa saldolukuun -8,1, kun saldoluku oli elokuussa -7,2. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit.

”Vaikka inflaatio on jo Suomessa enemmän kuin selätetty, on se jättänyt muistijäljen lisäksi loven lompakkoon ja kuluttajat tuntuvat vielä kaipaavan selkeämpää kuvaa paitsi Suomen myös oman henkilökohtaisen talouden kasvusta. Yritysten luottamusmittarit ovat toipuneet pahimmasta niiauksestaan, mutta luottamuspula jatkuu rakennusalalla lupakehityksen laahatessa. Euroalueen talous yskii yhä, mutta ensimerkit asuntokaupan elpymisestä on kuitenkin jo saatu ja korkojen lasku valaa uutta uskoa tulevaan jo loppuvuonna. Markkinapsykologia vaikuttaakin yksittäisen kotitalouden investoinneista puhuttaessa erityisen vahvasti asuntokaupassa, kun kuluttajat seuraavat asuntojen hintakehitystä tarkalla silmällä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.