Hypon reaktio: Asunnon ostoa epäröidään vieläkin, mutta ohjauskorkojen lasku kääntää kurssin

”Kuluttajien tunnelmat jatkuivat vaisuina elokuussakin, mutta vaikein luottamuspula näyttäisi nyt selätetyltä. Vaikka euriborkorot ovat jo laskeneet tuntuvasti ja ennakoivat nykyisellään tulevia ohjauskoron laskuja, näyttää kuitenkin siltä, että asuntokauppoja suunnittelevien kuluttajien mieltä piristää vasta EKP:n korkokokouksen varsinainen päätös ohjauskorkojen laskusta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

”Kun asunnonostoaikeet ampaisivat ylös kesäkuussa, ja korjasivat jälleen alaspäin heinäkuussa, suunnitteli elokuussa vain alle 11 prosenttia asunnon ostoa seuraavan vuoden aikana. Sijoituskysyntä tuskin palaakaan nollakorkoajan tasoille, mutta luottamusmittarin nousua odotellaan kyllä syksyn tullen”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari pysyi elokuussa saldoluvussa -7,2, mikä vastaa myös heinäkuun lukemaa. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit.

”Yritysten luottamus on jo toipunut pahimmasta niiauksestaan, vaikka kaikilla toimialoilla ollaankin yhä tavanomaista alempana. Alkuvuoden kasvuluvut kertovat taantuman päättyneen, mutta samalla kasvu on yhä kitkerää ja työttömyys kasvaa. Arvonlisäveron korotus iskee syyskuun alusta myös yrityksiin, kun kuluttajat sopeuttavat kulutustaan ja yritykset koittavat viedä veronkorotuksen tuotteiden ja palveluiden hintoihin. Samalla kuluttajien ansiotaso kuitenkin kohoaa yleistä kustannustason nousua voimakkaammin, mikä tukee talouden vetoa veronkorotuksista aiheutuvasta hallinnollisesta inflaatiosta huolimatta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.