Hypon reaktio: Omakotitalojen kauppa kangerteli keväällä

”Omakotitalojen kauppaa tukevat loppuvuonna paitsi laskevat korot, myös laskeneet hinnat ja painuvat asuinkustannukset. Sähkön hinnan lasku tukee omakotiasujia, mutta omakotitalojen kaupan käynnistyminen antaa vielä odottaa itseään. Kun vanhojen osakeasuntojen kaupat kääntyivät keväällä varovaiseen kasvuun, vaikuttaisi siltä, että omakotitalojen kauppa käynnistyy vasta pidemmällä viiveellä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen näkee.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2024 huhti–kesäkuussa 6,8 prosenttia edellisvuodesta. Omakotitalojen kauppa heikkeni noin 8 prosentilla vuodentakaisesta sekä Tilastokeskuksen että Maanmittauslaitoksen tietojen perusteella.

Maapohjien kiinteistöveron kiristyminen on hillinnyt omakotitalojen hintakehitystä vuoden alusta, mutta samalla toteutettu kiinteistöjen varainsiirtoveron lasku kolmeen prosenttiin tukee osaltaan omakotitalokauppaa.

”Myyntiajoissa nähtiin kuitenkin jo hetkellistä laskua kesäkuussa, kun päätös korkojen laskusta kantautui koteihin. Vaikka kiinteistökauppa kyntääkin vielä verrattain maltillisella tasolla, näyttäisi siltä, että omakotitaloja laitetaan myyntiin aiempaa vilkkaammin, mikä on tyypillisesti edellytys uuden kodin hankinnalle. Myyntipalstoilla olevien omakotitalojen lukumäärä onkin koko maassa kaksinkertainen vauhdikkaan korona-ajan kevätkuukausiin verrattuna. Asuntokaupan ketjut avautuvat hitaasti, mutta loppuvuosi voi myös yllättää positiivisesti, kun kuluttajat ovat kriittisempiä lähinnä uusien yhtiövelkaisten asunto-osakeyhtiöiden kohdalla”, Hypo pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.