Hypon reaktio: Inflaatio ei kerro talouskasvusta, nyt tai kohta

”Suomen inflaatioluku oli heinäkuussa koko euroalueen matalin, mikä kielii heikosta kasvusta ja kohoavasta työttömyydestä. Asumisen deflaatio jatkuu vielä toistaiseksi, kun energiahinnat ja asunnon huolto- ja korjauskustannukset ovat jatkaneet laskuaan vuoden takaisesta. Sekä inflaatio että talouskasvu laahaavat nyt toivottua alempana, ja samalla tulevan syksyn lukuja tulee tulkita aiempaa tarkkasilmäisemmin”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen tähdentää.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat heinäkuussa 1,0 prosentilla, kun kesäkuussa hinnat nousivat 1,3 prosentilla. Asuinkustannukset nousivat 0,6 prosenttia, mikä selittyy vielä korkokustannusten nousulla vuoden takaisesta.

Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta oli heinäkuussa 2,6 prosenttia, kun Suomen osalta vastaava yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi asettui 0,6 prosenttiin.

”Jos puhdistamme inflaatioluvuista pois lainakorkojen vaikutuksen, oli velattomien kotitalouksien kohtaama inflaatio heinäkuussa vain 0,2 prosenttia. Inflaatiota kiihdyttävät jatkossa sähkön hintaindeksin laskentaan tehtävä korjaus elokuussa sekä yleisen arvonlisäverokannan nosto syyskuussa. Inflaatiolukujen tulkintaan liittyykin jatkossa aiempaa enemmän sudenkuoppia, ja hintojen nousun ei voi tulkita kertovan juurikaan talouden vahvemmasta vedosta. Talouskasvu jää kuluvana vuonna pakkasen puolelle, vaikka laskevat korot kylvävätkin kasvun siemeniä loppuvuotta kohti mentäessä”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.