Vuosi vaihtui, mitä nyt asunnon ostaja?
Aina kun joku väittää, että asuntokaupoilla on kiire tässä ja nyt, vedän happea ja ajattelen: ”Ei taas!”
Viime vuoden lopulla ensiasunnon ostajia kiirehdittiin kaupoille, jotta he ehtisivät hyödyntää varainsiirtoveron edun. Vain muutamaa hetkeä aiemmin kaupat piti tehdä nopeasti, koska pelättiin, että asunnot loppuvat kesken. Ja arvaan, että tänä vuonna ostajia houkutellaan markkinoille, koska ”hinnat nousevat ihan kohta”.
Kaikkiin näihin tapauksiin on leivottu sisään pieni totuuden siemen, mutta hurjan paljon turhaa hypeä. Kehotan kaikkia ajattelemaan kerran – ja vielä toisenkin kerran, mikä on itselle kaikkein paras vaihtoehto.
Käytännöllinen neuvo aina on: älkää ostako kiireellä! Ja toinen ihan yhtä hyvä: miettikää aina, millainen koti ja mistä on omalle perheelle sopivin.
Tinkivara ja jälkikäteissäästäminen ratkaisevat edelleen
Ulkopuolelta sinkoilee kovasti neuvoja ja niissä ovat korostuneet muutokset varainsiirtoveroon.
Vuoden alussa joillekin tuli verohöllennyksiä, toisilta taas vietiin verovapaus. Verossa puhutaan toki rutikuivista euroista, mutta silti veron kaltaisten ulkoisten seikkojen ei pitäisi juurikaan vaikuttaa, kun etsitään omaa kotia sellaiselta paikalta, joka sopii omaan elämäntilanteeseen.
Mietitäänpä käytännössä. Ensiasunnon ostajat eivät maksaneet varainsiirtoveroa ostamastaan asunnosta viime vuoden loppuun asti. Veroetu oli kaksi (2) prosenttia. Etua ei ole syytä väheksyä, mutta jos kiireellä osti ja jätti tinkimättä, vaikkapa kymmenen (10) prosenttia, ei tarvitse vääntää rautalangasta, kun huomaa yhtälön olevan itselle heikon.
Kaikessa huumassa on aina hyvä muistaa laittaa asiat perspektiiviin ja miettiä niitä oman talouden sekä tarpeiden näkökulmasta, eikä rynnätä yleisen hypen mukana toteuttamaan hätäisesti asioita. Oman talouden reunaehdot ja rohkea tinkiminen tuottavat hyvän tuloksen.
On hyvä muistaa myös oman varallisuuden kartuttaminen. Vaikka vero koskeekin nyt myös ensiasunnon ostajia, on silti ensimmäisen oman asunnon ostaminen viisasta. Jokainen lyhennys on jälkikäteissäästämistä ja oman omaisuuden määrä karttuu lyhennyksen verran aina omaan pussiin pikkuhiljaa.
Vaihtajille luvassa mukava potti
Asunnon vaihtajille tuli voimaan jo viime vuoden lokakuussa huojennus varainsiirtoveron määrään. Asunto-osakeyhtiökaupoissa 2 %:n osuus putosi 1,5 %:iin ostohinnasta ja kiinteistökaupoissa 4:stä 3 %:iin.
Vaihtajien into hiipui osittain syksyllä siinä uskossa, että muutos tulisi voimaan vasta vuodenvaihteessa. Vaikutus kuitenkin näkyi kuitenkin heti lokakuun 12. päivän jälkeen tehdyissä kaupoissa takautuvasti. Verohallinto on ilmoittanut palauttavansa alennuksen suuruisen osuuden takaisin ostajille. Luvassa on siis mukava potti lokakuun puolivälin jälkeen asuntokaupan tehneille ostajille. Verohallinto on ilmoittanut maksavansa rahat alkuvuonna 2024.
Mitä tästä kaikesta opimme?
Kodin ostaminen on iso kauppa ja sitä kannattaa harkita rauhassa. Silti jokainen osto ja myynti on ainutlaatuinen, eikä suhdannevaihteluiden tai muiden ulkoisten tekijöiden ole syytä määritellä sitä. Ensiasunnon ostajien on edelleen viisasta ostaa oma asunto, asunnonvaihtajien on edelleen tärkeää vaihtaa kotia, jos sille on itselle tarvetta.