Hypon reaktio: Asuntokaupan kurimus näkyy myös valtion kukkarossa ennakoimattomalla tavalla
”Asuntokaupan alho jatkui helmikuussa ja asuntomarkkinat etsivät yhä suuntaansa kohonneiden korkojen ja sitkeän inflaation ikeessä. Vanhojen osakeasuntojen kaupoista uupuu nyt joka kuukausi yli 2000 asuntokauppaa kriisejä edeltäneeseen tavanomaiseen tasoon verrattuna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.
”Kun varainsiirtoverot ovat tuoneet valtion kassaan vuosittain liki miljardin, heikkenee valtion veropotti paitsi asuntokaupan sakkauksen myös hintojen laskun seurauksena tänä vuonna sadoilla miljoonilla euroilla. Näyttäisi siltä, että tätä ei ole huomioitu valtion talousarviossa, joka olettaa asuntokaupan kokonaisarvon kasvavan tänä vuonna jopa epärealistisesti yli kolmella prosentilla. Laskelmien mukaiseen miljardin euron varainsiirtoverokertymään on hyvin vaikea uskoa ainakaan alkuvuoden tilastotiedon ja korkonäkymän perusteella”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen huomauttaa.
Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen helmikuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 6,1 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 5,2 prosentilla. Hinnat kuitenkin nousivat 1,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen sukeltaneen kolmanneksella viime vuodesta.
”Asunnonostoaikeet ovat nyt alimmillaan seitsemään vuoteen ja Suomen talouden näkymät yhä sumeat kuluttajien silmissä. Luottamuksen pohjanoteeraus on toivon mukaan jätetty taakse, mutta tulevaisuudenusko palaa vasta pätkittäin inflaation ja korkojen asettumisen myötä. Epävarmempana aikana ostajan kannattaa ottaa suurennuslasin alle erityisesti asunnon sijainti sekä taloyhtiön taloustilanne ja omistuspohja. Kevään yhtiökokoukset tuovat mukanaan tukun ikäviä vastikeyllätyksiä – etenkin jos yhtiön taloutta on hoidettu kädestä suuhun -periaatteella”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.